skip to Main Content
تهران، صادقیه، ستارخان، قبل از بازار سنتی، ساختمان تجاری اداری دریای نور، پلاک 910، طبقه سوم، واحد 12
بیزینس پلن

بیزینس پلن

برای مشخص شدن چشم‌انداز یک شرکت و پیش‌بینی شرایط اقتصادی کسب و کار آن، باید یک بیزینس پلن [Business Plan] یا همان طرح کسب و کار آماده شود. هر شرکتی برای تهیه بیزینس پلن همواره نیازمند آگاهی از تمامی فاکتورهایی است که بر عملیات مالی شرکت تأثیرات قابل توجهی دارند. خرید نرم افزار کامفار که یکی از بهترین نرم‌افزارها در این حوزه است، می‌تواند شما را تا حد زیادی در این مسیر کمک کند.

هر شرکتی برای تهیه بیزینس پلن نیازمند دانستن تمام متغیرهایی است که بر عملکرد مالی آن تأثیر دارند. اطلاعات حسابداری برای اخذ تصمیمات مدیریتی، تهیه گزارش‌های برون و درون‌سازمانی، تعیین دوره بازگشت سرمایه، تحلیل نقطه سربه سر، تحلیل حاشیه ریسک و حاشیه سود، بررسی نسبت‌های ملی و  … از جمله این متغیرها هستند. همه این متغیرها در نرم افزار کامفار محاسبه شده و مورد تحلیل قرار می‌گیرند که می توانید از طریق سایت کامفارپرو آن را تهیه کنید و از دوره‌های آموزشی آن بهره ببرید.

اشتباهی که بسیاری از افراد مرتکب می‌شوند این است که بیزینس پلن را با گزارش توجیهی یا همان Feasibility Study یکسان در نظر می‌گیرند. در حالی که گزارش توجیهی یا همان طرح توجیهی برای تحلیل و بررسی توجیه پذیری اجرای یک طرح در قبل از تأسیس، استفاده می‌شود که به کمک آن جریانات نقدینگی در زمان اجرای پروژه مکتوب می‌شود و برای گرفتن وام به بانک داده می‌شود.

بیزینس پلن در هنگامی که قصد توسعه و بهبود یک کسب و کار در حال اجرا وجود دارد، تهیه می‌شود. در واقع کسب و کارهایی که در سال‌های گذشته احداث شده و در حال تولید محصول و دادن خدمات به مشتریان می‌باشد، گاهی نیاز به بیزینس پلن پیدا می‌کنند تا حاشیه سود خود را افزایش دهند. همچنین گاهی به دلیل تغییراتی که در انتظارات مشتریان، فناوری‌های روز و … رخ داده است، باید بتوان با تهیه بیزینس پلن یا همان طرح کسب و کار، ایده‌های نو و کارهای توسعه‌ای جدید را اجرا کرد تا کسب وکار ما توان ادامه حیات داشته باشد. به همین دلیل است که در تهیه گزارش بیزینس پلن شرایط آتی شرکت در سال های نزدیک مورد نظر است و موضوع بررسی و تحلیل قرار دارد.

بیزینس پلن می‌تواند هم بر مبنای ادامه وضع موجود به همراه اضافه کردن طرح‌های توسعه‌ای باشد و هم می تواند فقط بر مبنای ادامه وضعیت موجود باشد. بیزینس پلن می‌تواند 5 تا 10 ساله باشد ولی یک گزارش توجیهی یا feasibility Study می تواند برای 15 الی 20 سال هم برنامه‌ریزی شود. برای یک بیزینس پلن باید 3 نوع اهداف را در نظر گفت؛ اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت. این اهداف می‌تواند شامل سهم بازار، میزان درآمد و نوع محصولات تولیدی باشد. همچنین میزان کمی و کیفی هر یک از این اهداف باید در بیزینس پلن درج شود. قبل از ورود به جزئیات یک بیزینس پلن، خوب است برخی موارد و تجربیات حاشیه‌ای را که گاها از تهیه خود بیزینس پلن مهمتر اند، بدانید:

1- بیزینس پلن هر چه کوتاهتر باشد، بهتر است.

هدف اصلی از نوشتن بیزینس پلن این است که توسط مدیرانی که درگیر کار هستند، خوانده شود. مدیران هم همیشه انتظار دارند که مطلبی که می‌خوانند به صورت مدیریتی نوشته شده باشد. همچنین چون حداقل 5 سال باید با این بیزینس پلن سروکار داشته باشید، بهتر است که کوتاه باشد تا هر وقت نیاز به اصلاح یا مطالعه مجدد داشت، این کار به راحتی انجام شود.

2- بیزینس پلن را به زبان مخاطبان بنویسید

شرط عقل این است که بیزینس پلن متناسب با زبان، درک و فهم افرادی باشد که قرار است آن را مطالعه کنند و در مورد انجام آن و یا اختصاص بودجه به آن تصمیم بگیرند. مثلاً اگر قرار است یک عده سرمایه‌گذار عمومی آن را بخوانند که تخصص کافی ندارند حتماً باید از آوردن اصطلاحات یا جداول پیچیده خودداری شود و به ذکر مفاهیم ساده با اعداد مشخص بسنده شود. ولی اگر خواننده آن، اسایتد دانشگاه و متخصصین هستند حتماً باید به زبان علمی نوشته شود.

 ۳- اعتماد به نفس داشته باشید

برخی از افراد نوشتن یک بیزینس پلن را مانعی برای توسعه کسب و کار خود می‌دانند چرا که نگران هستند که متخصصینی که آن را می‌خوانند، آن را تأیید نکنند. این در حالی است که بسیاری از کارآفرینان، کارشناس کسب و کار نیستند و با شما فرق زیادی ندارند. بنابراین کافیست که در مورد طرح توسعه خود اطلاع و اطمینان خوبی داشته باشید تا بتوانید به خوبی از آن دفاع نمایید. هر بیزینس پلن از بخش‌هایی تشکیل شده است که جزئیات آن را در ادامه می‌خوانید:

  • معرفی شرکت
  • ترازنامه مقایسه ای (5 سال گذشته)
  • صورت سود (زیان) مقایسه ای (5 سال گذشته)
  • معرفی محصولات
  • عملکرد شرکت (5 سال گذشته)
  • نمودار فروش
  • نمودار هزینه های عملیاتی
  • نمودار سود خالص
  • نمودار قیمت تمام شده
  • تحلیل بازار
  • رقبا
  • عرضه (تولید + واردات)
  • تقاضا (مصرف + صادرات)
  • طرح های تولید
  • پیش بینی حجم عرضه و تقاضای بازار
  • برنامه استراتژیک شرکت (درصورت وجود)
  • طرح های توسعه شرکت (درصورت وجود)
  • اهداف کوتاه مدت/میان مدت/بلندمدت
  • پیش بینی هزینه های سرمایه گذاری آتی
  • پیش بینی روند فروش و درآمد
  • پیش بینی هزینه های عملیاتی در سال های آتی
  • تدوین مدل مالی بیزینس پلن با استفاده از نرم افزار کامفار COMFAR III Expert
  • تحلیل خروجی‌های مدل مالی بیزینس پلان

به کمک موارد بالا باید بیزینس پلن را تهیه و یک گزارش کامل مبتنی بر استانداردهای مالی و اقتصادی در اختیار تصمیم‌گیرندگان شرکت قرار داد.

منابع بیزینس پلن

برای نوشتن موارد بالا نیاز به اطلاعات دقیق از شرکت و تحلیل درست از وضعیت اقتصادی جامعه و تغییرات آن هست. این اطلاعات را می‌توان از منابع زیر به دست آورد:

صورت های مالی شرکت

گزیده تمام اطلاعات مالی یک شرکت در صورت‌های مالی آن آورده می‌شود. اطلاعاتی نظیر هزینه‌های تولید، سرمایه‌گذاری‌ها، کاهش و افزایش سود و … به راحتی از صورت‌های مالی قابل تحصیل است. به کمک این اطلاعات می‌توان برای سال‌های آتی با تقریب خوبی وضعیت شرکت را پیش‌بینی کرد.

نمودارهای عملکرد

نمودارهایی مانند سود خالص، حجم تولید، هزینه‌های تولید و … که می‌تواند روند کاهشی و افزایشی داشته باشد، در سابقه هر شرکتی وجود دارد. این نمودارها کمک می کند تا تحلیل درستی از وضعیت شرکت در آینده داشته باشید و عملکرد تولید و درآمدهای احتمالی شرکت را به خوبی حدس بزنید. در ضمن به کمک فرمول‌های آماری و روش‌های رایجی مانند رگرسیون یا حداقل مربعات می‌توان متغیرهایی مانند میانگین نرخ رشد و … را محاسبه کرد و در بیزینس پلن آن‌ها را آورد.

برنامه استراتژیک شرکت

برنامه استراتژیک شرکت برای کسب و کار باید مبنای تهیه بیزینس پلن باشد. به طور معمول در برنامه استراتژیک یک شرکت، در خصوص کسب سهم بازار، میزان فروش، حجم تولید، فناوری های جدید و … صحبت می‌شود و اهداف کمی و کیفی آن به صورت کلی تعیین می‌شود. بر این اساس این برنامه می‌تواند منبع خوبی برای تهیه بیزینس پلن باشد. در واقع در بیزینس پلن، پارامترهای تعیین شده در برنامه استراتژیک می‌تواند ملاک خوبی برای تهیه مدل مالی و پیش‌بینی درآمد، هزینه و سود کسب و کار برای 5 سال آینده باشد.

برنامه طرح های توسعه ای شرکت

هر کسب و کاری برای افزایش ظرفیت تولید و سود بیشتر، طرح‌های توسعه‌ای را برنامه‌ریزی می‌کند. یک بیزینس پلن خوب باید همه این طرح‌ها را تحت پوشش خود قرار دهد و در مدل مالی خود آن‌ها را مد نظر قرار دهد. جریانات نقدی حاصل از این طرح‌های توسعه‌ای، باید در بیزینس پلن هم وجود داشته باشد. اگر شرکت برنامه استراتژیک داشته باشد، طرح‌های توسعه‌ای هم در آن وجود خواهد داشت ولی به طور کلی بیان می‌شوند. در بیزینس پلن به این طرح های توسعه ای با جزئیات بیشتری پرداخته می‌شود.

نشریات و جراید اقتصادی

غیر از متغرهای درونی شرکت باید متغیرهای بیرونی شرکت مانند نرخ ارز، قیمت جهانی انرژی، تغییرات قیمت مواد اولیه شرکت در بازار داخلی و جهانی و … را هم به طور مداوم از جراید اقتصادی دنبال کرد تا بتوان در مورد وضعیت شرکت در 5 سال آینده پیش‌بینی دقیق‌تری داشت.

تهیه بیزینس پلن به کمک شرکت کامفار پرو

تهیه بیزینس پلن در حد استانداردهایی که توسط کارشناسان کسب و کار انجام می‌شود، نیاز به دانش روز و استفاده از نرم‌افزارهای مالی پیشرفته دارد. مهمترین نرم افزاری که امروزه در سطح بین‌المللی مطرح است و توسط یونیدو یا همان سازمان توسعه‌ی صنعتی سازمان ملل متحد تهیه و تدوین شده است، نرم افزار کامفار و ورژن‌های تخصصی آن است. یونیدو بیش از 30 سال است که با تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی و برطرف کردن مشکلات صنعتی شرکت‌های مختلف در سرتاسر دنیا، ویرایش‌های متفاوت این نرم‌افزار را هر چند سال یکبار منتشر می‌کند.

شرکت کامفار پرو با سال‌ها تجربه در زمینه مشاوره مالی و سرمایه‌گذاری و آموزش و فروش نرم‌افزار کامفار می‌تواند به شما برای تهیه بیزینس پلن، خرید نرم افزار کامفار و آموزش آن خدمات لازم را ارائه کند. کافیست از طریق سایت با ما ارتباط بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top